top of page

Alternative sustenabile pentru pungile de plastic

Actualizată în: 30 nov. 2020
Folosim cu toții pungi de plastic atunci când ne facem cumpărăturile. Sunt parte importantă din viața noastră de zi cu zi. Se estimează că se folosesc aproximativ 10 milioane de pungi de plastic în fiecare minut, în toată lumea.

Gândește-te doar la sertarul cu pungi sau la renumita ‘’punga cu pungi’’ pe care o ai acasă. În fiecare zi mai adaugi cât una la colecția ta.


Totuși, te-ai gândit vreodată cât de mult afectează acestea mediul înconjurător?


Uite câteva dezavantaje ale folosirii pungilor de plastic:

  • poluează natura;

  • omoară foarte multe animale acvatice;

  • nu sunt ușor de reciclat;

  • necesită folosirea resurselor neregenerabile.


De aceea diminuarea consumului de pungi de plastic trebuie să fie luată în considerare de noi toți.


Există o mulțime de soluții ecologice pentru înlocuirea pungilor de plastic. Acestea sunt deseori implementate de marile centre comerciale. De la 1 ianuarie 2019, pungile care nu sunt biodegradabile au fost interzise pe piață. Dacă încă mai vezi pe la magazine, să știi că oamenii aceia își asumă niște amenzi usturătoare. Totuși, marile lanțuri de magazine s-au conformat și au găsit numeroase alternative la pungile de plastic. Astfel, s-au dat spre utilizare sacoșe din bumbac 100% reciclat sau din alte materiale prietenoase cu mediul. De exemplu, acele sacoșe verzi, foarte subțiri, pe care le găsești peste tot. Da, și acelea sunt eco-friendly.


Dar nu trebuie să așteptăm ca ceilalți să ia măsuri!


O putem face și noi, chiar acum. Este foarte simplu. Cea mai la îndemână metodă este să refolosim pungile pe care le avem deja și să nu mai mărim colecția din sertar. Când mergi la cumpărături, ia-ți de acasă două-trei pungi și folosește-le pentru a-ți căra lucrurile.


Planeta îți va mulțumi enorm.


Să discutăm totuși și de alte alternative pentru pungile de plastic.


Sacoșe din material textil

Sacoșele pe care le folosim în manufactruă sunt achiziționate din surse sustenabile, țesătura este din 100% bumbac reciclat, cu o grosime de 120 g/m.


O metodă creativă de reciclare este utilizarea materialelor textile pentru a crea sacoșe. Gențile create de noi reprezintă pur și simplu talentul nostru artistic. Uneori pot ieși lucruri foarte frumoase și interesante, depinde doar de imaginația fiecăruia. În plus, aceste sacoșe din pânză pot fi utilizate de multe ori, deoarece materialele textile sunt mult mai rezistente decât plasticul.

Pungi de hârtie


Le găsești de obicei la firmele care livrează mâncare și prin magazinele de haine. Hârtia este o alternativă destul de des utilizată, dar are și ea destule minusuri. Cel mai important este faptul că are o rezistență destul de scăzută. Nu vei putea căra lucruri prea grele în aceste pungi.


Pungi biodegradabile


Procesul de producție al acestor pungi lasă o amprentă de carbon minimă în atmosferă. Pot fi bio degradate în aproximativ o lună și au o rezistență apropiată de cele clasice, de plastic. Aceste pungi ne asigură un viitor 100% sustenabil, deoarece au cel mai mic impact asupra mediului dintre toate alternativele prezentate.


Planeta are nevoie de ajutorul tuturor pentru a-și păstra frumusețea și integritatea.