Cânepa! Planta pe care o fumăm? Sau, planta prin care putem revoluționa aproape orice industrie?
Actualizată în: 29 mai 2021

In căutarea cânepii Made in Romania
Un lucru era clar. Urma să facem tranziția la cânepă. Voiam să fie românească, dar acceptam și variantă crescută în Europa.
Vrem să evităm importul cu țări precum China, pentru a promova ce avem aici, la noi, fie că e România, fie că sunt alte țări europene. Noi, Românii, suntem atât de răspândiți prin Europa, șansele să lucrăm cu alți Români sunt mari.
Apelez țara din apropiere.
Vorbește o limbă pe care nu o înțeleg:
-Uhh, hello, do you happen to speak English? (Um, bună ziua, vorbiți cumva engleză?)
-uuhhmmmm… one moment please. (Uhmmm...un moment, vă rog)
-Hello, can I help? (Bună ziua, cum vă pot ajuta?)
-Yes, I was looking at your hemp products and I was wondering where from Romania do you get them? (Da, mă uitam la produsele dumneavostră din cânepă și mă gândeam de unde din România le luați.)
-Yes, we get it from near a city in the center. (Da, le luăm dintr-un oraș din apropiere de centrul țării.)
-Can you tell me name of the company? (Puteți să îmi spuneți numele companiei?)
(râde) -Uh, no. Uhm, nu.)
-Ok, thank you. (Ok, mulțumesc.)
Cam scurtă conversația. Eram atât de aproape, și totuși atât de departe. Am început să-mi sun prietenii să întrebe în stânga și dreapta dacă aud ceva.
Între timp, eu am continuat vânătoarea materialului sustenabil crescut în România.
Aproape renunțasem când am dat peste un site în engleză care nu îmi spunea prea multe.
Am intrat la contact și, ce să vedeți?

Ascuns în cine știe ce frază de căutare, în a nu știu câta pagină, a apărut acest site care producția nu doar că se află în România, dar în acel oraș central de unde probabil cumpără și vecinii. Poate era o ironie sau o coincidență, dar a fost un câștig care l-am acceptat cu cea mai mare bucurie.
Materialul este pe drum, așteptăm cu nerăbdare să îl primim și, probabil, când veți citi aceste rânduri, noi îl vom coase, îl vom serigrafia și îl vom spăla, pentru că fiecare produs care intră în manufactură este testat la capacitate maximă.
A fi sau a nu fi antrepenor.
Depinde. Nu cred că e pentru toți. Mie momentan îmi place și mă regăsesc.
Dincolo de birocrația care este cât de cât ok, de impozitele care trebuie plătite, de facturile emise și primite, de drumurile la Registrul Comerțului, dincolo de toate acestea lucruri care fac parte din business cred că este important să nu uităm de ce deschidem afacerea. Ce vrem să vindem, cum tratăm produsul, de unde vine materialul?
Pentru mine devine din ce în ce mai important să fiu conștient de tot ce se întâmplă cu afacerea mea. De la taxe, la documente, la facturi, sistem de contabilitate, la produsele care intră până la modul în care le tratez și cum le expediez.
Sigur, unii sunt de părere că ți-ar trebui om ca să se ocupe de toate astea. Da, am contabilă foarte bună care mă îndrumă, dar dorința mea este de a înțelege fiecare proces în parte. Ține de noi să insistăm și să punem întrebări. Doar așa aflăm cu certitudine de unde vin materialele, care este impactul pe care producerea acelui material îl are asupra mediului înconjurător și asupra oamenilor care lucrează în domeniu.
Un business e mult mai mult decât să cumperi ieftin și să vinzi scump.
Este un proiect, “un copil“, o șansă de a face ceva altfel decât am văzut până acuma. E despre ce lăsăm în urmă, cum ne văd clienții noștrii, ce impact avem asupra planetei. E mai mult decât banii câștigați.
Un business e mai mult decât a face niște bani.
